‘Nitrox? Dan kan ik zeker dieper?’

Stel je voor, je hebt een duik gepland staan op een wrak op dieper dan 25 meter op je vakantie. Je wilt natuurlijk optimaal genieten van deze duik en alles eruit halen wat erin zit. Je hebt je verdiept in het wrak op Youtube en weet wat je allemaal wilt zien en beleven. Maar ja….. de diepte en daarmee de maximale tijd vallen je een beetje tegen. Dan is voor jouw het gebruik van Enriched Air Nitrox (of wel verrijkte lucht) de juiste PADI specialty. Een goed voorbeeld van zo’n wrak, waar ik op Curaçao veel op heb gedoken is de Superior Producer! Kijk maar en je wordt vanzelf enthousiast!

Wat is Nitrox (of verrijkte lucht)?

Duiken met verrijkte lucht (Nitrox of ook  wel EANX) is een mengsel waarbij de lucht is verrijkt. Dat wil zoveel zeggen dat het percentage van de zuurstof (normaal 21%) hoger is. Om de voordelen van Nitrox optimaal te kunnen benutten en hiermee te duiken heb je het Nitrox brevet nodig.
Duiken met verrijkte lucht is niet moeilijk. Eigelijk is het, “adem in en adem uit”. Het verschil zit hem erin dat je met het hogere percentage zuurstof met een aantal zaken rekening moet houden. Dat is dan ook het doel van deze PADI-specialty.

De Theorie

Met jouw PADI Enriched Air manual en de DVD leer je wat het gebruik van Nitrox inhoudt. Tevens krijg je van één van onze instructeurs ook nog een uitgebreide uitleg over de theorie en het gebruik in de praktijk. De Enriched Air manual legt alles in duidelijk stappen uit en je leert wat de voordelen zijn. Bijvoorbeeld gebruiken voor een langere bodemtijd of juist om conservatiever te duiken! En natuurlijk of je je eigen materialen kunt gebruiken of dat je alles opnieuw moet aanschaffen (wees gerust, daar hebben we een bevredigend antwoord op).
Je sluit de Specialty af met een theorie examen van 25 vragen. Daarmee valideer je voor jezelf dat je echt veilig met Nitrox kunt duiken en optimaal van de voordelen gebruik kunt maken.

De Praktijk

We hebben de mogelijkheid de cursus op 2 manieren te benaderen; Een theoretische (droge) cursus of een cursus met 2 duiken. Bij beide blijft de theorie gelijk als hierboven. Je kunt de PADI Enriched Air cursus ook combineren met jouw PADI Advanced open Water Diver cursus!

De “droge” cursus

Je kunt de specialty volgen als een theoretische cursus. We maken hierbij gebruik van een planningssimulatie. Waarbij we met gebruik jouw eigen duikcomputer, de instellingen en planning doornemen. Dit door middel van praktijkvoorbeelden en de daarbij behorende duikplanning. Daarbij lopen we de procedures met je door hoe het gaat als je ergens NITROX wilt gebruiken, hier thuis of op je duikvakantie. Na afronding van de sessies en het maken (en slagen) voor het examen ben je gecertificeerd en mag jij wereldwijd verrijkte lucht op, de voor jou beste manier, gebruiken.

Leuk, maar wat kan ik ermee?

Zoals eerder hierboven verteld, kan jij het brevet gebruiken om Nitrox in te zetten op een manier die voor jou het meeste voordeel biedt. Wat een mooi gegeven is, is dat Nitrox in veel gevallen op vakantie niet veel duurder is dan lucht. Veel duikscholen in de wereld bieden ook “NITROX FOR FREE”. Dat moet jou, als Nederlander, als muziek in de oren klinken. Je betaald voor lucht, met de voordelen van verrijkte lucht. Dat is nog eens een verrijking van je duikvakantie!

Deelname vereisten

  • MInimale leeftijd: 12 jaar
  • Gebrevetteerd als (junior) Open Water Diver

Inbegrepen in de cursus

  • Enriched air Diver cursusboek
  • Enriched air Diver DVD
  • Brevetkosten

Kosten van de cursus

  • Droge cursus: €125
  • kijk in onze cursusagenda voor de eerst volgende Nitrox cursus